Enerģētiskā vērtība 100 gr miltu: 377 Kcal/1569 kJ. proteīns 33,1 gr, šķiedrvielas 26,7 gr., vitamīni B1, В2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, А, D3, Е, К, C; olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti, cinks, selēns, varš un citi makro un mikro elementi.
Profilaksei melnās ķimenes sēklu miltus izmanto kā bioloģiski aktīvu piedevu, ko lieto pa vienai tējkarotei 2–3 reizes dienā 20 minūtes pirms ēšanas, uzdzerot siltu ūdeni.
Kursa ilgums – mēnesis. Melnās ķimenes miltu lietošanas laikā obligāti jāizdzer vairāk ūdens nekā ierasts dzert ikdienā.
«Melnā ķimene ārstē no visām slimībām, izņemot nāvi.» („Korāns” Pravietis Muhameds)Melnās ķimenes sēklas satur ēteriskās eļļas ar tīkamu aveņu smaržu, kas ir iedarbīgs baktericīds un antiseptisks līdzeklis.To antibiotiskais efekts izpaužas iedarbībā uz patogēnām baktērijām un vīrusiem. Tautas medicīnā melnās ķimenes sēklu miltus izmanto kā žultsdzenošu, urīndzenošu, caurejas un pretcērmju līdzekli, kā arī līdzekli laktācijas paaugstināšanai. Melnā ķimene būtiski palielina organisma aizsargspējas.
Veģetāriešu un vegānu uzturā melnās ķimenes sēklu granulu miltiem kā olbaltumvielu, taukvielu, ogļhidrātu, vitamīnu un daudzu citu minerālvielu avotam ir jo īpaša nozīme un vērtība, lai nodrošinātu pilnvērtīgu uzturu.